top of page

NİTELİKLİ KAHVE NEDİR?

sca.png

Kahve çekirdekleri, Nitelikli Kahve Birliği (Specialty Coffee Association veya SCA ) tarafından birçok kriter göz önünde bulundurularak puanlandırılır ve bu puanlandırma sonucunda 100 üzerinden 80 puan üzeri alan çekirdekler “Nitelikli” olarak nitelendirilir.  

 

Kahve meyvesi tıpkı şarabın yapıldığı üzüm gibi içerisinde birçok tat ve aromalar barındırma potansiyeline sahiptir. 

 

(Bakınız: Kahve tat profilleri)

 

“Nitelikli kahve“ yetiştiği bölgeye özgün tatları içerisinde barındırır.  Bu özgün tatları ortaya çıkarmak için çiftlikten bardağa uzanan yolculukta uygulanan işlemler (işlenme yontemi, kavrulma yöntemi ve demlenme yöntemleri gibi) çekirdegin kalitesi kadar onem taşır.

KAHVE NASIL TÜKETİLMELİDİR?

En iyi sonuçlar ve doğal aromaları elde etmek için kahvenizi satın alırken kavrulma tarihini mutlaka kontrol ediniz ve kavrulmus kahvenizi 1 ay içerisinde tuketmeye özen gösteriniz. 

Kahvenizi demlemeden hemen önce öğütmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun birinci sebebi kavrulmus kahve çekirdeklerinin oksijen ile temasıyla birlikte hızlıca bayatliyor oluşudur. Öğütülen kahvenin yüzey alanı, çekirdeğe kıyasla çok daha fazla olduğu için oksijen ile teması çok daha fazla olacak ve bayatlaması hızlanacaktır. Diğer bir sebep ise kahve aromalarının uçucu gazlardan oluşuyor olmasıdır. Öğütümden sonra bu aromalar hızlıca yok olmaya başlarlar ve bu yüzdendir ki en iyi sonucu almak icin kavrulmuş kahve çekirdekleri, öğütümün ardından hemen tüketilmelidir. Eğer anında öğütme imkanınız yoksa, öğütülmüş kahveyi oda sıcaklığında agzı kapalı kahve ambalajında veya hava geçirmeyen kaplarda saklayınız. 

Kahvenin nasıl demleneceği konusunda bilgi edinmek için 'Demleme Kılavuzu' bölmümüzü ziyaret ediniz. 

KAHVENİN İŞLENME YÖNTEMLERİ

Yeşil kahve çekirdekleri yetiştirildikleri tarlalarda üzerlerindeki meyvelerinden çeşitli işlenme yöntemleriyle ayrlıırlar. Bu yöntemlerden en yaygın olan üç tanesi; doğal işleme yöntemi, ’honey’ işleme yöntemi ve ykıanmis ilşeme yöntemidir. İşlenme yöntemine göre kahvenin tadı farklılıklar gösterebilmektedir.

1. Yıkanmış (Islak) İşleme Yöntemi

Toplandıktan 8-12 saat icerisinde bir makine yardimi ile kahve kirazi cekirdeginden ayrilir. Cekirdekler hala daha mukusumsu bir jel ile kaplidirlar. Jel ile kapli olan cekirdekler gece boyunca fermentasyon tankinin icerisinde bekletilirler ve yikama yardimi ile jelimsi yapi temizlenir ve cekirdekler kurumaya hazir olur.

 

 

2. Dogal isleme Yontemi (kuru isleme yontemi)

Bu yontem, kahve cekirdegini kahve kirazindan cikarmak icin kullanilan en eski isleme yontemidir. Toplandiktan sonra; kahve cekirdegi, meyvesi ile birlikte gunes altinda kurutulmaya birakilir. Kahve meyvesinin cekirdek ile uzun sure temas icerisinde olmasindan dolayi bu yontem ile islenmis olan kahveler genellikle meyvemsi tat profillerine sahip olurlar. 

3. Bal isleme yontemi

Kahve cekirdegi toplandiktan 8-12 saat icerisinde meyvesinden ayrilir ve cekirdegi kavrayan dogal mukusu icerisinde kurutulmaya birakilir.

DSC_4973.JPG
DSC_4975.JPG
DSC_4977.JPG
bottom of page